Sardinky – čo v sebe skrývajú?
Sardinky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pokožke udržať si mladistvý vzhľad a znižujú zrážavosť krvi, čím redukujú vznik srdcových ochorení. V sardinkách tiež nájdeme selén, čo je silný antioxidant, ktorý má protirakovinové účinky a neutralizuje škodlivé kovy v organizme.
Na túto dobrotu zo sardiniek budeme potrebovať:
- 12 umytých čerstvých sardiniek
- 2 veľké pokrájané cibule
- 2 ošúpané strúčiky cesnaku
- 2 veľké zelené papriky – pokrájané
- 125 ml (1/2 hrnčeka) extra panenského olivového oleja
- 50 g konzervovaných sardeliek
- 2 malé zelené čili papričky
- Kôra a šťava z dvoch citrónov
- 2 lyžice kapár
- 8 lyžíc posekanej bazalky
- 4 lyžice posekanej petržlenovej vňate
Postup:
1. Na panvici ohrejeme polovičné množstvo oleja a opečieme cibuľu, cesnak a papriku.
2. Zmes dáme do kuchynského robota a pridáme sardelky, čili, citrónovú šťavu a kôru, kapary a bylinky a rozmixujeme na kašu.
3. Sardinky vložíme do alobalu a na horúcom grile grilujeme 5 – 7 minút z každej strany.
4. Ryby preložíme na tanier, polejeme salsou a podávame.